Followers

Friday, October 31, 2008

Sambal Ketuk Kuinin

Emppp...ada tak yang terliuq tengok sambal ketuk kuinin ku ini? Hehehe...ni buat semalam. Cicah dengan sayur bayam masak air. Pehtu bila nasi dah abis dalam pinggan dok cicah tempura udang yang masih berbaki. Semalam makan tak tinggal lauk. Habis semuanya. Senang juga. Basuh pinggan sekali semuanya. Terus kemas meja makan. Hehehehe
En. somi ni kalau lauk camni memang laju. Tekak orang kampung le katekan. Padahal duk KL dah lama....
Nak letak resipi jugak ke? Okeylah... tapi sume sukatan ikut gerak hati sendiri la ye. Sebab apa-apapun bergantung pada besar dan banyaknya buah kuinin tu.

Bahan-bahan

Cili merah
Cili api
Belacan
Buah Kuinin/Bacang ke Macang???
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

Tumbok cili api hingga lumat. Masukkan cili merah yang dibuang bijinya. Lepas tu masukkan belacan. Tumbuk sebatikan tiga bahan ni. Bolehlah masukkan kuinin yang dah dibuang kulit dan di raik2 nipis. Perasakan dengan garam dan gula.

Wallahhhhh!!!

No comments:

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)