Followers

Saturday, January 31, 2009

Pizza


Hari ni dalam pukul 3 nak hantar emak dan kak yong balik. Semalam masa kak yong telefon anak2 dia Shima dan Ezza, dia orang sedih je sebab kena tinggal rumah. Emp, mama ni pun memujuklah. Nak memujuk dia orang ni senang je... "esok mama buatkan pizza, ye..." ha, melompat dua2nye seronok. anak2 kak yong ni memang hantu roti. nasi2 ni kurang...
Kali ni toping pizza guna adunan roti sosej kat rumah leen. Emp...puas hati jugak. Lembut je... Thanks Leen sebab berkongsi resepi.

Bahan-bahan
400 gm Tepung Roti (High Protein Flour)
12 gm Ragi Kering (Brand Mauripan boleh)
1 gm bread improver (optional)-Leen tambah softener
6 gm garam
50 gm telur (approx. 1 biji gred B)
48 gm gula castor
12 gm tepung susu (susu anak pun boleh)
60 gm marjerin
190 ml air

Cara-cara:
1. Campurkan kesemua bahan kecuali telur, marjerin dan air. Gaul sebati
2. Masukkan telur, marjerin dan air. Uli sehingga doh elastik @ tidak lekat di tangan
3. Tutup doh dengan cling film/tuala lembab. Biarkan doh nak hingga double the size
4. Tumbuk doh. Bahagikan doh kepada bahagian2 kecil yang sama saiz. Timbang dlm 50-60gm sebiji. Rehatkan antara 5 - 10 min.
5. Isikan inti dan bentukkan mengikut pilihan.
6. Rehatkan lagi sehingga kembang dua kali ganda.
7. Sapu telur dan bakar sehingga masak dengan suhu 190C selama 15-20 min

Note
1. Pesan Chef, jangan masukkan kesemua air. Gandum yang digunakan mungkin berbeza dari segi kandungan air.
2. Suhu dan masa membakar adalah bergantung kepada oven yang digunakan.

No comments:

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)